Ohrid: Informatie en Geschiedenis

Ohrid heeft ongeveer 55.000 inwoners en is gelegen aan het Meer van Ohrid, wat deze bestemming tot een aantrekkelijke vakantieplaats maakt. Hier is onder andere het antieke theater gevestigd. Ohrid heeft 365 kerken, voor elke dag van het jaar één.

De oevers van het meer zijn al sinds de prehistorie bewoond. Archeologen hebben de eerste nederzettingen gedateerd op ongeveer 6000 jaar voor Christus. Ohrid wordt onsterfelijk genoemd: het is gebouwd op een magische helling waardoor de mengeling tussen oude en moderne tijden goed zichtbaar is. In Ohrid zijn alle culturele invloeden die Macedonië heeft gekend, duidelijk zichtbaar. Ohrid wordt ook wel het ‘Jerusalem van de Balkan’ genoemd.

Ohrid was de officiële hoofdstad van het Slavische rijk, het rijk van Samuel. Tegenwoordig is Ohrid een cultureel, spiritueel en toeristisch centrum geworden. Het Meer van Ohrid valt onder de bescherming van UNESCO sinds 1980. Het meer strekt zich ook uit over de landsgrenzen en ligt gedeeltelijk in Albanië. Het Albanese deel van het meer is niet beschermd door UNESCO.Het meer is een bassin, gelegen tussen de bergen Petrino en Galicica. Galicia vormt de scheiding tussen de steden Ohrid en Prespa. In het zuiden liggen de bergen van Albanië. 1/3 van het meer ligt in Albanië, de rest van het meer in Macedonië. Dit meer wordt ook wel de ‘zee van zoet water’ genoemd vanwege de blauwe kleur van het water maar ook door de grootte van het meer. Het lijkt op een zee door de enorme omvang van 358 km2. Wanneer je voor het meer staat, krijg je het gevoel over een zee uit te kiijken! Ohrid kijkt uit op het meer vanaf 800 meter boven zeeniveau.

Daarnaast beschikt het meer over een heerlijk strand, waardoor een echte zonvakantie ook tot de mogelijkheden behoort.

Het nationale park Galicica is gelegen tussen de eeuwenoude meren van Ohrid en Prespa. Vanwege de diversiteit en extreem rijke flora en fauna is dit park in 1958 als nationaal park aangewezen. Hier kunt u een adembenemende wandeling maken en genieten van het uitzicht.