Skopje: Informatie en Geschiedenis

In het noorden ligt aan de rivier de Vardar de hoofdstad van Macedonië, Skopje. In het begin van de Joegoslavische periode groeide het uit tot een grote industriestad, welke zich bevindt in de Balkan. Na het uiteenvallen van Joegoslavië werd Skopje de hoofdstad van deze onafhankelijke republiek. Het is tevens de grootste stad van het land, met maar liefst 668.518 inwoners.

In zowel het nieuwe gedeelte als het oude Oosterse gedeelte zijn genoeg bezienswaardigheden, die onder toeristen helaas tot op heden nog niet goed bekend zijn. Dit kan komen doordat een groot gedeelte van de historische gebouwen ten onder is gegaan tijdens een zware aardbeving in 1963, waarbij 80% van de stad verwoest werd.

Het klimaat is continentaal, wat inhoudt dat er warme zomers zijn, maar frisse winters. Het is dus een ideale vakantiebestemming, en mede door het vliegveld gemakkelijk toegankelijk voor toeristen.Een van de mooiste attracties is de stenen brug over de rivier de Vardar, die in de 15e eeuw gebouwd is. Rondom deze brug zijn nog veel Islamitische invloeden te herkennen, met name in de Turkse wijk. Deze wijk is ontstaan doordat Sultan Mehmed II de brug liet bouwen door Turken.

In het Daud Pasha is tegenwoordig de City Art Gallery gevestigd, op de plaats waar vroeger het grootste Turkse badhuis van de Balkan stond. In zeven ruimtes bevinden zich bijzondere stukken uit de Macedonische geschiedenis, maar dit museum is ook regelmatig het decor voor concerten, theatervoorstellingen en allerlei andere culturele uitingen. Deze combinatie van hedendaagse cultuur en geschiedenis maakt ook deze bezienswaardigheid zeker de moeite waard.

Ook bevindt zich in deze stad een bazaar die naast de vele Turkse monumenten en gebouwen, een groot aantal moskeeën en ondanks de prominente Islamitische architectuur ook enkele kerken bevat. Maar deze bazaar is ook interessant voor toeristen vanwege de overvloed aan winkeltjes en kraampjes voor leuke souvenirs.